Zupa szparagowa

Wyjątkowo eleganckie pierwsze danie.

Zupę udekoruj np. połówkami przepiórczych jajek
Zupę udekoruj np. połówkami przepiórczych jajek123RF/PICSEL

Składniki:

  • 600-700 g zielonych szparagów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 300 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. śmietany 36 proc.
  • sól pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej
  • do dekoracji np.:przepiórcze jajka ugotowane na twardo oraz ew. 2-3 plastry szynki

Przygotowanie:
1 Szparagi umyj, usuń zdrewniałe końce. Odetnij górne części z "główkami" (kilka mniejszych szparagów odłóż w całości, odetnij tylko końcówki). Resztę łodyżek pokrój. W garnku rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę, dodaj pokrojone szparagi i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej bulionem. Dodaj mleko, szczyptę gałki muszkatołowej, dopraw pieprzem i solą. Gotuj ok. 30 min, aż warzywa zmiękną.

2 Zupę zmiksuj, przecedź. Końcówki szparagów z główkami i szparagi do dekoracji ugotuj oddzielnie w osolonej wodzie. Zupę zapraw śmietaną. Podaj ozdobioną szparagami (część z nich możesz owinąć szynką) i jajeczkami.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas