Zupa szpinakowa

Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w osolonej wodzie.

Zupa szpinakowa
Zupa szpinakowaPicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 30 dag szpinaku
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

1. Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Dodać oczyszczony szpinak.

2. Dusić, podlewając wywarem z jarzyn. Ugotowany szpinak i jarzyny zmiksować, połączyć i wymieszać. Doprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami.

Czas przygotowania: około 40 minutPrzepis pochodzi z książki Wydawnictwa WAM pt. "Wielka księga specjałów siostry Anastazji"

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas