Zupa szpinakowa ze śmietaną

Prosty przepis na pyszną zupę.

Zupę udekoruj przed podaniem
Zupę udekoruj przed podaniem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag świeżego szpinaku
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka oleju lub oliwy
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, obierz, pokrój na duże kawałki. Do garnka wrzuć łyżkę masła, łyżkę oleju lub oliwy, podgrzej, dodaj warzywa i przeciśnięty czosnek, smaż 10 minut, mieszając. Zalej trzema szklankami wody, dodaj przyprawy, gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Wywar możesz zrobić dzień wcześniej - wtedy gotuj go na bardzo wolnym, "mrugającym" ogniu nawet kilka godzin. Zdejmij z ognia, wystudź, wyjmij połowę warzyw (możesz je użyć do sałatki jarzynowej).

2. Liście szpinaku opłucz, osusz, oderwij ogonki, wrzuć do gotującej zupy, gotuj przez kilka minut. Jeśli zupa jest zbyt rzadka, dodaj do niej pokrojoną w kostkę bagietkę lub kajzerkę. Możesz też dodać kilka trójkątów serka topionego.

3. Zupę zmiksuj, dodaj do niej śmietanę. Podawaj z kleksem śmietany i listkiem szpinaku. Możesz posypać startym serem.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas