Zupa to istny cud w misce

Po letnim szaleństwie na soki i smoothies, nastała jesienna moda na zupy. Dietetycy podkreślają, że zupa to cud w misce - nie tylko syci i pozwala zachować smukłą sylwetkę, ale również dostarcza wielu niezbędnych witamin i składników odżywczych.

Zupy są bardzo proste w przygotowaniu, dają również nieograniczone pole do eksperymentowania ze smakiem.
Zupy są bardzo proste w przygotowaniu, dają również nieograniczone pole do eksperymentowania ze smakiem.© Photogenica

Słynny dietetyk Ian Marber, zapowiada, że po szaleństwie na soki, w najbliższych miesiącach dostrzeżemy walory codziennego spożywania zup. Dietetyk wskazuje, że jest to sposób na lekki, a zarazem pełnowartościowy posiłek, który dostarcza nam wielu cennych składników.



Najbardziej niedoceniane danie

Niestety zupy są wciąż niedocenianym daniem, a szkoda. Są bardzo proste w przygotowaniu, dają również nieograniczone pole do eksperymentowania ze smakiem. Co więcej taka forma spożywania warzyw pozwala uniknąć przykrych dolegliwości jak np. wzdęcia.

Dietetycy idą nawet o krok dalej i to typowo lunchowe danie proponują spożywać na śniadanie, do czego przekonuje dietetyk Gillian McKeith. Autorka poczytnych książek podkreśla, że zupa to doskonały posiłek na początek dnia, dostarcza wielu witamin, protein.

Zupa na śniadanie

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas