Zupa z boczniaków

Pyszna zupa grzybowa.

Składniki na 4 porcje:

- 25 g suszonych boczniaków,
- 200 g boczniaków,
- cebula,
- 2 ziemniaki,
- 2 łyżki masła,
- 800 ml bulionu warzywnego,
- 100 g śmietany,
- kilka kropli soku z cytryny,
- sól, pieprz,
- łyżeczka oleju,
- pół pęczka majeranku

Przygotowanie:

Suszone grzyby moczyć godzinę w 200 ml zimnej wody. Pozostałe grzyby umyć i pokroić (kilka można odłożyć do dekoracji). Cebulę i ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Masło roztopić w rondlu, obsmażyć ziemniaki, dodać cebulę i grzyby, przesmażyć. Zalać bulionem. Dodać namoczone grzyby wraz w wodą. Zagotować i gotować jeszcze 15 minut. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito, zaprawić śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ponownie zagotować. Grzyby odłożone do dekoracji pokroić w cienkie paski, obsmażyć na oleju (1-2) minuty. Osaczć z tłuszczu. Dodać do zupy wraz z posiekanym majerankiem.

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Wasze komentarze (0)

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje