Zupa z dorsza norweskiego - Robert Sowa

Zupa rybna jakiej jeszcze nie jadłaś!

Składniki [proporcje dla 4 osób]:

Reklama

- 50 ml oliwy z oliwek;
- 1 łyżka pokrojonego w cienkie;
- plasterki czosnku;
- 200 g pokrojonego w cienkie paseczki kopru włoskiego;
- 2 nitki szafranu; 1,5 l bulionu drobiowego;

- 4 filety z dorsza norweskiego (ok. 180 g każdy);
- 200 g pokrojonych w kostkę pomidorów;
- 200 g czarnych oliwek;
- 200 g liści szpinaku;
- sól, pieprz;
- 400 g ugotowanego makaronu (np. nitki);
- kolorowy pieprz, posiekany szczypior.

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozgrzać oliwę z oliwek, podsmażyć na niej do miękkości koper włoski i czosnek. Dodać szafran, bulion drobiowy i filety z dorsza norweskiego. Przykryć i gotować na wolnym ogniu, aż ryba będzie miękka. Dodać pomidory, oliwki i szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Do miseczek nałożyć makaron, wlać zupę, udekorować kolorowym pieprzem i szczypiorem.

Przepis pochodzi z książki Roberta Sowy "Esencja smaku"

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Dowiedz się więcej na temat: Robert Sowa | Sowa | robert | Maria Winiarska | zupa | dorsz | ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje