Zupa z dyni

Z kuchni austriackiej

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg dyni,

Reklama

- 2 średniej wielkości cebule,

- 2 łyżki masła albo margaryny,

- 2 łyżki mąki,

- 2 szklanki bulionu warzywnego,

- 1/8 wytrawnego wina białego,

- 200 g śmietany,

- sól, biały pieprz,

- 2 łyżki pestek dyni,

- 100 g Creme fraîche,

- 4 łyżeczki oleju z pestek dyni

Przygotowanie:

Dynię i 2 cebule obrać i drobno pokroić. W garnku rozgrzać tłuszcz i przesmażyć cebulę. Dodać dynię i również krótko przesmażyć. Całość oprószyć mąką i wymieszać. Wlać bulion, wino i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem 25-30 minut, aż dynia stanie się miękka. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć i odstawić do ostudzenia. Zupę zmiksować i ponownie doprawić. Rozlać do talerzy, każdą porcję posypać pestkami dyni, zrobić kleks z Creme fraîche i dodać po łyżeczce oleju z pestek dyni.

Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 1930 kJ/461 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia austriacka | zupa | dynia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje