Zupa z gorgonzoli z gruszką i sherry

Wykwintna i smaczna.

Składniki na 4 porcje:

- 1 duża gruszka,
- 1/8 l. sherry,
- 2 cebule,
- 2 łodyżki selera naciowego,
- 50 g masła,
1/2 l. bulionu drobiowego,
- 125 g sera Gorgonzola,
- 200 g śmietany,
- sól, biały pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Gruszkę pokroić na kawałki, polać sherry i odstawić. Cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Selera poddusić na maśle, dwie łyżki odłożyć. Do pozostałego selera dodać cebulę i razem poddusić. Wlać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 minut., a następnie przecedzić. Ser rozkruszyć widelcem i wymieszać ze śmietaną. Do przecedzonego wywaru dodać sos serowo-śmietanowy oraz gruszki z sherry i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Zupę rozlać do bulionówek i dekorować kawałkami duszonego selera. Podawać z bagietką.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1800 kJ/430 kcal

Dowiedz się więcej na temat: gruszka | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje