Zupa z kapusty kiszonej z ciecierzycą

Przepis na pyszną zupę

Kapuśniak
Kapuśniak123RF/PICSEL

Składniki:

  • 55 dag kiszonej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • olej
  • po 3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki ziaren kminku i łyżeczka mielonego
  • 4 ziemniaki
  • pół litra rosołu
  • 30 dag ciecierzycy konserwowej
  • sól, pieprz
  • mąka

Przygotowanie:

1 Kapustę zalej półtora litra wody, dodaj przyprawy, gotuj 2 godziny. Ziemniaki pokrój w kostkę, ugotuj. Dodaj do kapusty razem z osączoną ciecierzycą, wlej rosół, gotuj pod przykryciem około 20 minut.

2. Z mąki (ok. łyżki) zrób na oleju zasmażkę. Dodaj do zupy, przypraw solą i pieprzem, gotuj pod przykryciem 5 minut. Ozdób natką.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas