Zupa z kluskami francuskimi

Pyszna zupa dla całej rodziny.

Składniki:

  • 30 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy podwędzanej
  • włoszczyzna
  • kalafior
  • 1 łyżka oleju
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • słodka papryka

Kluski:

  • 4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżki masła
  • sól

Przygotowanie:

Reklama

1. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Włoszczyznę obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kalafiora podziel na różyczki. Warzywa zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj 30 minut. Dodaj boczek i kiełbasę, gotuj 20 minut.

2. Białka oddziel od żółtek. Białko z solą ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z masłem na puszysty krem. Do żółtek dodawaj pianę, podsypując ją mąką, wymieszaj. Zanurzaj łyżkę we wrzątku, nabieraj nią ciasto, kładź na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wynurzenia. Kluski ułóż na talerzu, zalej gorącą zupą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje