Zupa z kurczakiem i imbirem

Doskonała zupa z makaronem.

Składniki na 4 porcje:

- pierś z kurczaka (350 - 400 g z kością i skórą),
- 2 marchewki,
- kawałek imbiru (wielkości orzecha włoskiego),
- 2 papryki chilli,
- pół pęczka świeżej kolendry,
- 100 g grzybów shitake,
- 1 czerwona papryka,
- 100 g kiełków sojowych,
- 250 g kapusty pekińskiej,
- puszka (ok. 314 ml) pędów bambusa,
- łyżka oleju,
- sól,
- Sambal Oelek,
- 100 g makaronu

Przygotowanie:

Zagotować litr wody. Do wrzątku włożyć pierś z kurczaka, jedną marchewkę, obrany imbir, chilli i gotować na małym ogniu pół godziny. Kapelusze grzybów ponacinać na krzyż. Paprykę pociąć w drobne paski. Kapustę pekińską pokroić w paski. Mięso wyjąć z zupy, zdjąć skórę i oddzielić od kości. Mięso pokroić a rosół przecedzić. Pozostałą marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na rozgrzanym oleju przesmażyć marchewkę, grzyby, paprykę, kiełki sojowe. Wszystko zalać rosołem, zagotować. Dodać makaron i gotować jeszcze 4-5 minut. Kapustę pekińską, pędy bambusa i mięso dodać 2 minuty przed końcem gotowania. Doprawić solą i Sambal Oelek.

Dowiedz się więcej na temat: mięso | zupa | kuchnia chińska | imbir | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje