Zupa z małży

Na kolację we dwoje.

Składniki:

Reklama

- 10 dag małży mrożonych,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki,
- 0,5 łyżeczki siekanego lubczyku,
- 1/4 malej cebuli,
- 1/2 ząbka małego czosnku,
- 1 łyżka masła,
- 2 szklanki wody,
- sól, pieprz,
- cytryna

Przygotowanie:

Małże rozmrozić, cebule i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebule i czosnek, dodać małże, chwile podsmażyć i zalać winem, dodać śmietanę i wodę, doprawić solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Po tym czasie zupę doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny i oprószyć siekaną natka pietruszki. Podawać udekorowaną cytryną.
Czas przygotowania 40 min.
Przepis na 2 osoby.
Koszt jednej porcji 4,90 zl.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz owoce morza? Zobacz również:

Dowiedz się więcej na temat: W.E. | owoce morza | zupa | afrodyzjaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje