Zupa z młodej cukinii

Idealna na wiosenny obiad!

Składniki:

  • 3-4 młode cukinie
  • 100 g kaszy perłowej
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 2 garście liści szpinaku
  • 4 plastry szynki długo dojrzewającej
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cukinie i oczyszczonego pora pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, dodaj czosnek, zalej bulionem i gotuj 20 minut, aż cukinia zmięknie.

Szynkę pokrój w cienkie paseczki i wstaw na 10-15 minut do gorącego piekarnika.

Upieczone chipsy przełóż na papierowy ręcznik. Do garnka z gotującymi się warzywami dodaj umyty szpinak i bazylię. Całość zagotuj i zmiksuj na gładki krem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Do jogurtu dodaj kilka łyżek gorącej zupy, wlej go do garnka i wymieszaj. Tuż przed podaniem dodaj do zupy kaszę i chipsy z szynki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje