Zupa z młodymi porami

Aromatyczna, dla lubiących wyraziste smaki.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 5-6 młodych porów (ok. 600 g)
  • 4 łyżki ryżu
  • 2 duże marchewki
  • 2 ziemniaki
  • olej
  • sól, pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Oczyść i pokrój drobno pory. Obierz i pokrój w słupki (lub zetrzyj) marchewkę. Na rozgrzanym oleju przesmaż ryż, aż będzie złoty, podlej porcjami bulionem. W osobnym naczyniu przesmaż pory, aż będą zupełnie miękkie (ok. 7 min). Lekko posól. Odstaw (pory można zmiksować, jeśli wolisz kremową konsystencję).

2. Bulion z ryżem gotuj ok. 15 min, wówczas ryż powinien być już zupełnie miękki. Dodaj pory i marchewkę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, gotuj jeszcze 20 minut. Zupę dopraw do smaku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje