Zupa z pieczonych pomidorów

Przepis na najsmaczniejszą zupę z pieczonych pomidorów. Warto sprawdzić ten przepis!

Składniki:

 

  • 4 łyżki oliwy 
  • 1 kg pomidorów (przekrojonych)
  • pokrojona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści gałązek tymianku i bazylii
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • 3 suszone pomidory
  • łyżka  sosu barbecue
  •  sól morska 
  •  świeżo mielony czarny pieprz   
  • łyżeczka cukru pudru  

Do dekoracji:

łyżka oliwy,  listki bazylii  

Reklama

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C, na blachę wylej oliwę i wstaw do piekarnika, aż zacznie dymić. Wtedy wyłóż na nią pomidory, czosnek, plasterki cebuli. Posyp tymiankiem, cukrem pudrem, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Piecz, mieszając (25 minut), aż się skarmelizują. Dodaj bazylię.

2. Zalej w rondlu pomidory wrzącym bulionem. Zagotuj, dodaj suszone pomidory, sos barbecue, gotuj 5 minut.

3. Przecedź zupę, pomidory zmiksuj i połącz z zupą. Przecedź raz jeszcze, udekoruj łyżką oliwy i listkami bazylii.

Czas przygotowania: ok. 20 minut, dla 4 osób

Dowiedz się więcej na temat: zupa | piekło | pieczeń | pomidory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje