Zupa z pomidorów i chleba - orzeźwienie na talerzu, ratunek dla skóry

Latem potrzebujemy sycących, lekkich dań. Korzystając z sezonowych produktów, które latem rozkwitają w swoich smakach, możemy przygotować proste i pyszne dania. Przykładem niech będzie zupa z pomidorów i chleba.

Pomidorowa z chlebem
Pomidorowa z chlebem123RF/PICSEL

- Sezonowe pomidory, uprawiane na słońcu, w zdrowej glebie i zbierane w odpowiednim czasie, smakują o wiele lepiej i nie wymagają specjalnego traktowania - przekonuje szef kuchni Tom Hunt.

Niezwykle słodkie, soczyste wymagają niewielu dodatków. Dzięki temu w szybki i prosty sposób możemy przerobić je na proste, lekkie ale również sycące danie. Co latem daje nam kombinację idealną. Szef kuchni proponuje zupę z pomidorów i chleba. Do jej przygotowania potrzebujemy oliwy z oliwek, jednego ząbka czosnku, 600 g bardzo dojrzałych pomidorów pokrojonych w duże kawałki, 80 g czerstwego chleba, świeżej bazylii.

W garnku rozgrzewamy oliwę i przez kilka sekund podsmażamy na niej czosnek, następnie dodajemy pokrojone pomidory, całość doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień, dodajemy wodę, aby całość miała konsystencję zupy i gotujemy przez ok. 30 min na wolnym ogniu. Zupę doprawiamy do smaku i na koniec wrzucamy chleb, który dodatkowo ją zagęści.

- W naszych domach każdego roku marnuje się około 45 tys. ton pomidorów, z których większość jest idealnie dojrzała i smaczna, co jest niewybaczalnym grzechem. Powszechną praktyką jest blanszowanie i obieranie pomidorów, ale myślę, że to niepotrzebna strata czasu i zbędny wysiłek. Wybierając najdoskonalsze pomidory, odpowiednio dojrzałe i soczyste, mamy gwarancję najwspanialszego smaku - podkreślił kucharz.

Pomidory to produkt, którego w naszej diecie nie może zabraknąć w trakcie i po wakacjach - przekonuje z kolei dietetyk Alex Caspero. Bogate w likopen warzywo pomoże naprawić szkody wyrządzone skórze po długich kąpielach słonecznych.

- Najlepsza dieta dla skóry, to ta bogata w warzywa - najlepiej spożywać je przy każdym posiłku, zachęcam również do spożywania zielonych koktajli. Po lecie szczególnie przydatne będą pomidory. Są bogate w niezwykle wartościowy antyoksydant, likopen, który pomaga zwalczać wolne rodniki - wyjaśnia dietetyk.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas