Zupa z szalotek z grzankami serowymi

Z białym winem.

Składniki na 4 porcje:

- 500 g szalotek,
- 30 g masła,
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki tymianku,
- 800 ml bulionu,
- 250 ml wytrawnego białego wina,
- 30 g orzechów laskowych,
- 150 g sera gorgonzola,
- 12 kromek świeżej bagietki,
- tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Szalotki obrać i pokroić w krążki. 30 g masła roztopić w garnku i zeszklić szalotki. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, zalać bulionem i winem. Zagotować i gotować jeszcze 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Orzechy posiekać, ser pokroić na 12 kawałków. Na natłuszczonej blasze ułożyć kromki bagietki, krótko przed podaniem opiekać przez 2-3 minuty, obrócić, obłożyć serem i orzechami. Zapiekać jeszcze przez minutę. Zupę ponownie doprawić solą i pieprzem. Do każdej porcji włożyć jedną grzankę. Pozostałe grzanki podawać osobno.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal

Dowiedz się więcej na temat: grzanki | zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje