Zupa zacierkowa z boczkiem

Gęsta i pożywna.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 1 duży pęczek włoszczyzny,
- 4 ziemniaki,
- 2 kostki bulionu drobiowego,
- 1 cebula,
- 10 dag wędzonego boczku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 liść,
- laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego,
- majeranek,
- sól, pieprz,

Na zacierki:

- 2 jajka,
- 20 dag mąki,
- sól,
- mąka do oprószenia stolnicy

Przygotowanie:

Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka. Zalej 3 litrami wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi. Dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dodaj do zupy i gotuj razem kolejne 8-10 minut.
Z mąki, jajek i szczypty soli zagnieć twarde ciasto. Odrywaj z ciasta niewielkie kawałeczki i palcami formuj podłużne kluseczki. Rozsyp zacierki na oprószonej mąką desce, żeby się nie sklejały. Do gotującej się zupy wsyp zacierki, gotuj 10 minut. Cebulę i czosnek obierz. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a cebulę potnij na kawałeczki. Boczek pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną patelnię razem z cebulą i czosnkiem. Mieszając usmaż na rumiano. Dodaj do zupy, ponownie zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
Cena porcji: 1,35 zł
Porcja zawiera: 220 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj:

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje