Zupa ze świeżych ogórków

Inny sposób na ogórkową.

Składniki:

Reklama

- 0,5 kg. ogórków,
- 1 l. wywaru drobiowego,
- 1 pęczek koperku,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki i chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować ok. 10 min. i zmiksować (część ogórków odłożyć). Dodać przetarte ziemniaki zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z pozostawionymi ogórkami i posypaną siekanym koprem.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz zupy? Wypróbuj:

Dowiedz się więcej na temat: zupa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje