Zupa ze świeżych ogórków

Z letniego menu.

Składniki:

Reklama

- 0,5 kg. ogórków,
- 1 l. wywaru drobiowego,
- 1 pęczek koperku,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1/2 szklanki śmietany 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub przetrzeć przez sito. Cebulę posiekać, ogórki obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać ogórki i chwilę poddusić, zalać wywarem, gotować ok. 10 min. i zmiksować. Dodać przetarte ziemniaki zagotować, zaprawić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną siekanym koprem.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa | ogórki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje