Zupa ze szpinakiem

Doskonała, letnia zupa.

Składniki:

Reklama

- 1,5 lt wywaru warzywnego lub drobiowego,
- 1 cebula,
- 25 dag szpinaku,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki mąki,
- 2 pomidory,
- 1 ostra papryczka,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę posiekać drobniutko. Szpinak oczyścić, umyć, osuszyć. Do garnka wlać wywar, zagotować. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać rozdrobniony szpinak i chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem, dusić 3-4 min. Po lekkim schłodzeniu szpinak dobrze zmiksować z dodatkiem 1/2 szklanki wywaru. Szpinak dodać do gotującego się wywaru, doprowadzić do wrzenia, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i ostrą papryczką, gotować 3-4 minuty. Zupę podawać z kosteczką z pomidorów.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: zupa | szpinak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje