Zupa ziemniaczana z orzeszkami ziemnymi

Prosty pomysł, oryginalny efekt .



Składniki:

Reklama

  • 750 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 1 l bulionu
  • 30 g orzechów ziemnych
  • por
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g kabanosów
  • 100 g śmietany
  • sól, chili
 

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki, cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić w rondelku, przesmażyć ziemniaki, dodać masło orzechowe, wlać bulion. Gotować ok. 20 minut. Orzeszki posiekać, uprażyć na patelni bez tłuszczu, pora pokroić w krążki. Kabanosy pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć na patelni. Zupę zmiksować.  Dodać śmietanę, doprawić solą i chili. Dodać pora, orzeszki i kabanosy. Można dekorować odrobiną chili.

 


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje