​Zupa ziemniaczano-dyniowa ze smażonymi kiełbaskami

Wyjątkowo smaczna.


Składniki:

  • Pęczek włoszczyzny
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 cebule
  • 2 kg dyni
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 litry bulionu
  • 4 listki laurowe
  • Mielony kminek
  • 4 łyżki Harissy
  • Sól
  • 6 kiełbasek Merguez

Reklama

Przygotowanie:

Włoszczyznę pokroić. Cebulę, ziemniaki i dynię pokroić w kostkę, boczek w paski.

Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku, usmażyć boczek, dodać cebulę, przesmażyć. Po 4 minutach dodać włoszczyznę. Wlać bulion i 1,5 l wody. Doprawić liściem laurowym, kminkiem i Harissą. Ziemniaki i gotować 20 minut, po 10 minutach dodać dynię. Posolić.

Kiełbaski lekko ponacinać, usmażyć na oleju. Zupę podawać z kiełbaskami.

 

Porada: Zupę można również zamrażać.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje