Zupa ziemniaczano-kefirowa

Wyjątkowo lekka!

Składniki:

  • 2 szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g ziemniaków­­­
  • 3 łyżki oleju
  • 600 ml bulionu
  • Po 1 żółtej i czerwonej papryce
  • Pęczek zielonej cebulki
  • Ogórek sałatkowy
  • 200 g cielęciny
  • Sól, pieprz
  • 200 ml kefiru
  • 4 żółtka

Reklama

 

Przygotowanie:

 Szalotki i czosnek drobno pokroić i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać obrane i pokrojone w gruba kostkę ziemniaki. Wlać bulion i gotować ok. 20 minut. Warzywa pokroić w paski, mięso w kostkę. Cielęcinę podsmażyć na oleju, doprawić sola i pieprzem. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć warzywa, doprawić.

 Ziemniaki i szalotki w bulionie zmiksować, dodać kefir i żółtka, lekko podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia!. Nałożyć na talerze, dodać warzywa i cielęcinę.

Zupa ziemniaczana z boczkiem

Zupa ziemniaczana z orzeszkami

Spreewaldzka zupa ziemniaczana

Saksońska zupa ziemniaczana

Wszystko o zupach


Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje