Zupa ziemniaczano-serowa z porem i grzankami

Lepsza wersja zupy ziemniaczanej.


Reklama

Składniki:

  • 500 g pora
  • 200 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 l bulionu
  • Listek laurowy
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 300 ml maślanki
  • Łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 200 g śmietany
  • 100-125 sera stilton
  • Sól, pieprz
  • 30-40 g masła
  • Pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie:

 Pora pokroić w krążki, a ziemniaki w kostkę, czosnek drobno posiekać i wszystko podsmażyć na gorącym oleju. Wlać bulion. Dodać listek laurowy. Gotować 10-12 minut. Pieczywo tostowe pokroić  w kostkę. Mąkę ziemniaczaną dodać do maślanki, wymieszać. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać maślankę i śmietanę, gotować jedną minutę, mieszając. Do gorącej zupy dodać pokruszony ser i mieszać, aż się rozpuści. Wyjąć listek laurowy i zmiksować zupę. Doprawić solą i pieprzem.

Grzanki usmażyć na maśle na złoty kolor.

Zupę podawać z grzankami i szczypiorkiem.    

 

Dowiedz się więcej na temat: zupa ziemniaczana

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje