Zupy wiosenne

Wokół nas wszystko budzi się do życia i rozkwita, warto więc włączyć do diety potrawy o nowych smakach i w wesołych kolorach.

Zupę możesz podać z grzankami
Zupę możesz podać z grzankamiPicsel123RF/PICSEL

Groszkowa

Składniki dla 4 osób:

  • puszka groszku zielonego
  • 30 dag strąków groszku
  • jabłko
  • kolendra
  • włoszczyzna
  • kalarepa
  • papryka
  • natka pietruszki
  • śmietana
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz

1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój. Włóż do garnka, dodaj przyprawy, 1,5 l wody, gotuj 20 minut. Odcedź. Dodaj groszek, pokrojoną kalarepę, paprykę i jabłko pokrojone w kostkę. Gotuj 20 minut.

2 Do zupy dodaj śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy. Zagotuj, mieszając. Dodaj listki natki i kolendry, dopraw solą i pieprzem.

Czas przygotowania: około 40 minut

Z selerem naciowym

Składniki dla 4 osób:

  • seler naciowy
  • włoszczyzna
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule dymki
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki rozmarynu sól pieprz

1. Włoszczyznę obierz, umyj, pokrój w kostkę. Skrzydełka umyj, włóż do garnka. Zalej 1,2 l wody, zagotuj, zdejmij szumowiny. Dodaj włoszczyznę, przyprawy, gotuj 30 minut na małym ogniu.

2. Do zupy dodaj pokrojony w plasterki seler naciowy i dymki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałązkami rozmarynu. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać sos sojowy lub przyprawę maggi. Podawaj z pieczywem razowym.

Czas przygotowania: ok. 50 minut

Zmysłowe smaki: Tort makowyInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas