Żur wielkanocny - Robert Sowa

...z chrzanem, białą kiełbasą i jajkiem - przepis mistrza kuchni Roberta Sowy.

Składniki dla 4 osób: 300 g białej kiełbasy; 1 cebula; 2 szklanki żuru; 80 g wędzonego boczku; 2 łyżki tartego chrzanu; kilka suszonych grzybów; 2 ugotowane na twardo jajka; 150 ml śmietany 36%; 1 łyżka oleju; 2 łyżeczki majeranku; pół łyżeczki kminku; sól czosnkowa; pieprz czarny mielony

Reklama

Sposób przygotowania

Grzyby umyć i moczyć w wodzie przez około 20 minut. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Po zagotowaniu dodać kiełbasę i boczek. Po upływie 15 minut wyjąć kiełbasę, natomiast wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać żur, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną.

Na talerzach umieścić pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cząstki jajek, zalać gorącą zupą.

Tak przygotowany żur świąteczny można podawać z ziemniakami z wody okraszonymi słoniną.


Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | zupa

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (12)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje