Żur wykwintny w czapie

Pomysłowo podany.

Składniki:

Reklama

- 1,5 l wody,
- 25 dag wędzonego boczku,
- 500 ml zakwasu na żur,
- 1 pietruszka, kawałek selera,
- 2 ząbki czosnku, 1 cebula,
- 30 dag kiełbasy,
- 4 łyżki ugotowanych startych buraczków,
- 125 ml śmietanki kremówki,
- łyżka kminku,
- łyżka majeranku,
- 1-2 łyżki chrzanu,
- 40 dag mrożonego ciasta francuskiego,
- żółtko

Przygotowanie:

Boczek zalej wodą, dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj do miękkości. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i pieprzem. Następnie dolej śmietankę wymieszaną z chrzanem. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek razem z tłuszczem. Wymieszaj. Zagotuj. Po porcji żuru wlej do bulionówek, do każdej ostrożnie włóż porcję buraczków. Rozwałkuj ciasto. Wytnij z niego krążki o 1 cm większe niż średnica bulionówek. Przykryj bulionówki mocno dolepiając ciasto co brzegów naczynia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami wody. Wstaw do piekarnika 180 st. C i zapiekaj około 15 minut.

Dowiedz się więcej na temat: zupa | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje