Żurawinowy piegusek

Idealny do porannej kawy

Czas przyrządzenia: 30 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 20 dag masła
  • 18 dag cukru
  • rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 15 dag suszonej żurawiny
  • 1 kieliszek (ok. 50 ml) likieru waniliowego
  • 1 op. proszku do pieczenia;
  • DEKORACJA:
  • 1 op. białej polewy czekoladowej
  • 2 łyżki likieru waniliowego
  • serduszka z białej czekolady lew. drobne owoce, np. maliny

Sposób przygotowania

 1. Ciasto: miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasno kremową masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj,aż ciasto będzie gładkie.Na koniec dodaj żurawinę i likier. Całość dobrze wymieszaj łyżką. 

Reklama

2. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto.Żurawinowy piegusek 12 porcji 30 min 60 min Wierzch wygładź. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. 

3. Upieczony piegusek pozostaw w formie przez 5-10 minut, następnie ostrożnie go wyjmij,przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

4. Dekoracja: polewę stop według przepisu.Wymieszaj ją z likierem waniliowym. Polewą posmaruj zimne ciasto. Udekoruj je czekoladowymi serduszkami i ew. świeżymio wocami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje