Żurek w chlebie

Rozkosz podniebienia i prawdziwa ozdoba stołu - nie tylko świątecznego. Prawie każda polska gospodyni ma swój przepis na żur w chlebie, my prezentujemy wersję dość klasyczną.

Jak to zrobić, żeby chleb nie przesiąkał? Ważny krok to podpieczenie go w piekarniku
Jak to zrobić, żeby chleb nie przesiąkał? Ważny krok to podpieczenie go w piekarniku123RF/PICSEL

1. Grzyby zalewamy taką ilością wody, by je przykryć. Odstawiamy, by się moczyły. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy.

2. Żeberka umieszczamy w dużym garnku z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy ok. 2 l wody, gotujemy, pod koniec gotowania doprawiamy. Gdy żeberka będą ugotowane, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy grzyby.

3. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie  ziemniaki, gdy zmiękną, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Kiełbasy kroimy w plasterki, cebule kroimy drobno, podsmażamy razem na oleju do zrumienienia. Dodajemy do zupy, wlewamy zakwas, doprawiamy całość chrzanem i majerankiem.

4. Z chlebków odcinamy wierzchy, wydrążamy środki. Pieczemy ok. 10-15 min. w temp. 180 stopni.

5. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół, żur zabielamy, wlewamy do chlebków, dodajemy połówki jajek, posypujemy zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas