Żurek z białą kiełbasą

W wielu domach jest jednym z głównych dań świątecznego menu, oczywiście zaraz po jajku. Dobrze by było, gdyby smyk także mógł spróbować tej zupy.

Wystrzegajmy się kostek rosołowych i zupy w proszku. Produkty te zawierają dużo soli i polepszaczy smaku
Wystrzegajmy się kostek rosołowych i zupy w proszku. Produkty te zawierają dużo soli i polepszaczy smaku123RF/PICSEL

Jednak w tradycyjnej postaci, czyli z białą kiełbasą, wędzonką, śmietaną oraz chrzanem, żurek nie jest odpowiedni dla malucha.

Te składniki są tłuste, ciężkostrawne i w dużych ilościach mogą smykowi zaszkodzić.

Dietetyk radzi: Jeśli chcemy poczęstować dziecko żurkiem, ugotujmy go na naturalnym zakwasie i wywarze z jarzyn.

Wystrzegajmy się kostek rosołowych i zupy w proszku. Produkty te zawierają dużo soli i polepszaczy smaku, które mogą obciążyć układ pokarmowy malucha.

Do żurku oprócz jajka na twardo można dodać białą kiełbasę. Jednak należy obrać ją ze skórki i pokroić w kostkę.

Natomiast zamiast śmietany do zabielania użyjmy jogurtu naturalnego. Tak przygotowany żurek może zjeść smyk po 1. roku.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas