Żywieniowe trendy 2018 roku, które zostaną z nami na dłużej

Podstawowe zasady zdrowej diety nie zmieniają się od lat - powinniśmy jeść dużo owoców i warzyw, nasion i orzechów, unikać mięsa i produktów mocno przetworzonych. Z każdym rokiem pojawiają się jednak nowe trendy żywieniowe. Niektóre z nich przepadają bez echa, inne zostają z nami na lata. Oto pięć trendów 2018 roku, które pokochaliśmy.

Kiszone warzywa już od zeszłego roku zajmują szczególne miejsce w naszych jadłospisach
Kiszone warzywa już od zeszłego roku zajmują szczególne miejsce w naszych jadłospisach123RF/PICSEL

Post przerywany

Posty i głodówki to metody dość kontrowersyjne i większość dietetyków radzi, by trzymać się od nich z daleka. W najlepszym wypadku mogą skończyć się efektem jojo, w najgorszym doprowadzić do choroby i zaburzeń odżywiania. Jest jednak post, o którym spora część specjalistów ds. żywienia wypowiada się pozytywnie - post przerywany, który w 2018 roku był prawdziwym dietetycznym hitem!

Post przerywany to sposób odżywiania, w którym dzieli się dzień na dwa "okna". Jedno z nich, ośmiogodzinne, to okno, w którym można jeść, w drugim, szesnastogodzinnym, należy pościć. Naukowcy przekonują, że post przerywany redukuje insulinoodporność, zmniejsza stres oksydacyjny, przeciwdziała nowotworom i usprawnia metabolizm, pozwalając zgubić zbędne kilogramy. Wiosną taki post może przynieść doskonałe efekty i poprawić nam samopoczucie. 

Wegetarianizm

Dieta wegetariańska nie jest odkryciem 2018 roku, ale w ostatnich miesiącach nastąpił prawdziwy wysyp knajpek i restauracji serwujących kuchnię roślinną. Z każdym tygodniem przybywa również osób, które postanowiły na próbę (lub na zawsze) zrezygnować z mięsa. Wegetarianizm jest modny, po piętach depcze mu również weganizm - sposób odżywiania polegający na rezygnacji z z wszystkich produktów odzwierzęcych - jaj, nabiału, a nawet miodu.

Lekarze i dietetycy przekonują, że prawidłowo zbilansowana dieta wegetariańska jest bezpieczna na każdym etapie życia człowieka, weganie muszą jednak suplementować witaminę B12, witaminę D i pamiętać o regularnych badaniach. 

Dietę wegetariańską lansują w Polsce takie gwiazdy jak Izabela Miko, Joanna Krupa czy Maja Ostaszewska. Najsłynniejsi wegetarianie to oczywiście Paul Mccartney, Liv Tyler, Pamela Anderson czy Clint Eastwood. 

Wegetariańskie burgery z czerwonych burakówInteria Kulinaria
Nasiona siemienia lnianego pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu
Nasiona siemienia lnianego pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu123RF/PICSEL

Kawa i herbata nie tylko do picia

Zaskakujące? A jednak! Dwa ulubione napoje Polaków od pewnego czasu dodawane są do wszelkiego rodzaju przekąsek - słodkich i słonych. To trend, który pokochali producenci i konsumenci z całego świata. 

Jak udowodniono, kawa przyspiesza metabolizm i pomaga spalać zbędne kalorie, a zielona herbata hamuje apetyt i przeciwdziała odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Ulubione przekąski, które nie tuczą? To będzie hit tego roku!

Kiszonki

O zbawiennym wpływie kiszonek na zdrowie wiedziały już nasze babcie. My, jeszcze parę lat temu, zamiast po ogórki kiszone, chętniej sięgaliśmy po glony i koktajl ze spiruliną. Rok 2018 przyniósł jednak prawdziwą rewolucję - znów doceniamy smak kiszonych produktów i ich zbawienny wpływ na zdrowie. 

Kiszonki to doskonałe źródło kwasu mlekowego, oczyszczającego organizm i wzmacniającego odporność. Regulują florę bakteryjną w jelitach, usprawniają proces trawienia i są doskonałym źródłem witamin z grupy B. Kiszonki przeciwdziałają również anemii. W 2019 roku produkty kiszone będą najpopularniejszym i najzdrowszym suplementem. 

Siemię lniane

Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, wzmacniają układ odpornościowy, a nawet zmniejszają ryzyko zachorowania na raka - nasiona siemienia lnianego to prawdziwy super food. Siemię znane jest również z doskonałego wpływu na włosy, skórę i paznokcie, docenią je również osoby cierpiące na problemy trawienne, a nawet chorobę wrzodową.

Do niedawna niedoceniane, maleńkie nasionka wróciły do łask i są dziś spożywane na kilka sposobów - w formie napoju, gęstej zawiesiny i nasion dodawanych do jogurtów czy serków wiejskich. Siemię lniane to prawdziwa kopalnia witamin - w 2019 roku będzie prawdziwym żywieniowym hitem!

Kiszone rzodkiewki - jak je zrobićInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas