× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Przepis podstawowy na ciasto ucierane (piaskowe)

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

 Składniki:


Reklama

  • 250 g masła,
  • 250 cukier,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 jajka,
  • 375 g mąki,
  • opakowanie proszku do pieczenia,
  • 100 ml mleka

Przygotowanie:


Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem.

Czas przygotowania: 15 minut 

Zdjęcie

Masło, cukier, cukier waniliowy utrzyj na kremową masę. /Smacznego
Masło, cukier, cukier waniliowy utrzyj na kremową masę.
/Smacznego

Zdjęcie

Kolejno dodaj jajka. /Smacznego
Kolejno dodaj jajka.
/Smacznego

Zdjęcie

Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia... /Smacznego
Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia...
/Smacznego

Zdjęcie

Dodawj na przemian z mlekiem /Smacznego
Dodawj na przemian z mlekiem
/Smacznego

Na bazie ciasta podstawowego można przygotować różne warianty, dodając np. kakao, owoce, stosując masy lub polewy.

Ciasto podstawowe pieczemy w przygotowanej formie w 175 stopniach C przez 25-30 minut.

Przepisy na ciasta na bazie ciasta ucieranego




Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia od podstaw

Więcej na temat:masło | jaja | mąka | mleko

Zobacz również

  • Jak zrobić pesto?

    Włoski sos idealny do mięs, sałatek oraz makaronu. Jest pyszny i niezwykle aromatyczny, a jego przygotowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 10

Reklama

Skomentuj artykuł: Przepis podstawowy na ciasto ucierane (piaskowe)

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (13)

Dodaj komentarz
elaz409

Obojętny elaz409 -

to jest owszem ciasto ucierane ale nie piaskowe..... zgadzam się z Elą, lepszy jest przepis szklankowy

kinga

~kinga -

a ja mam na ciasto ucierane prosty i sprawdzony przepis. ciasto zawsze wychodzi puszyste i pyszne. pieke je z sezonowymi owocami, dzis np z truskawkami. składniki: 6jajek 1szklanka cukru 3szklanki mąki 2łyzeczki proszku d pieczenia 0,5szklanki oleju 1/4kostki masła najpierw ucieram jajka z cukrem na puszysta pianke potem dokładam masło (miekkie), ucieram, potem maka z proszkiem i olej i miksuje z 10min zeby była gładka masa potem na blache i do tego jakies owoce. pyszne polecam!!!!!

efka

~efka -

uciera sie w makutrze, a to co widac to nie jest UCIERANIE !!!!!

Ela

~Ela -

"Uwielbiam" przepisy typu - 375g mąki, 100 ml mleka, 250g cukru. Ja to ciasto robię od ponad 20 lat. Zawsze się udaje, ale stosuję przepis "na szklanki". Nie każdy ma wagę, a szklanka jest raczej w każdym domu. Mój przepis to - szklanka cukru kryształu, 1,5 szklanki maki pszennej, pół szklanki mąki kartoflanej, 4 cale jajka, kostka masła stopionego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Nie dodaję mleka, a ciasto jest super! Wypróbujcie ten przepis :) Na ciasto wykładam ćwiartki jabłek, albo śliwki węgierki. Jest naprawdę doskonałe. Przypomina delikatny biszkopt.

lubieciacha

~lubieciacha -

ja sypię na oko

klj

~klj -

tyle proszku do pieczenia!!!!!!!????????? przecież to ciasto będzie miało smak proszku. masakra

kuchcik

~kuchcik -

Tylko skąd wsiąść cukier waniliowy? W sklepach tylko wanilinowy z krowich placków...

krakuska

~krakuska -

na tyle mąki całe opakowanie proszku do pieczenia???, no chyba,że ktoś lubi smak proszku do pieczenia zamiast owoców:)

Hanna

~Hanna -

Dlaczego podajecie w przepisach np.375 mąki,a nie 370g. chyba po to żeby utrudnić!!

Reklama