Bułeczki ślimaki z pastą ze śliwek kalifornijskich, twarogiem i płatkami migdałów

Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut.

Składniki na 12 porcji:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dkg twarogu
  • 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie do twarogu)
  • 3 łyżki płatków migdałów
  • papier do pieczenia
  • 1 jajo

Reklama

Pasta ze śliwek:

  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z połowy pomarańczy


Sposób przygotowania:


Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 30 minut. Następnie wylewamy z nich wodę, dodajemy sok z pomarańczy i skórkę otartą z pomarańczy. Całość miksujemy w blenderze na jednolitą masę. Zimne ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia, rozsmarowujemy na nim pastę ze śliwek kalifornijskich, zostawiamy na jednym z krótszych boków ok 2 cm. pasek (będziemy go potrzebować, jako zakończenie przy zwijaniu w ślimaka). Warstwę pasty śliwkowej posypujemy obficie białym serem (może być wersja słodsza wymieszana z cukrem) i płatkami migdałów. Krótszy bok bez pozostawionego paska powoli zwijamy w stronę boku z pozostawionym paskiem. Końcówkę bez dodatków lekko zwilżamy wodą i sklejamy, dokładnie zakańczając rulon. Tak przygotowane ciasto przekładamy na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu rulonu tniemy go na ok. 2 cm odcinki. Ciastka układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (opcja góra/dół) przez 40 -50 minut.Ważne, aby środek ciastek był dobrze wypieczony.

Czas przygotowania: 80 minut

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje