Carpaccio z cukinii i świeżej bazylii

To doskonały dodatek do pizzy lub lasagne.


Składniki dla 4 osób:

  • 2 cukinie
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny, świeżo wyciśnięty i przecedzony
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 150 g parmezanu pokrojonego w wiórki
  • 50 g prażonych orzeszków piniowych
  • Sól
  • Czarny pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki - najlepiej posłużyć się szatkownicą.

Ułożyć plasterki na głębokim talerzu i polać je obficie oliwą z oliwek posypać listkami bazylii, wiórkami parmezanu i orzeszkami piniowymi.

Doprawić solą i pieprzem, a następnie przykryć talerz folią spożywczą.

Odstawić w chłodne miejsce i marynować przez co najmniej 3 godziny.

Podawać na zimno, jako przystawkę lub przekąskę.

Przepis pochodzi z książki Michela Morana "Moje smaki"

materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: Carpaccio z cukinii i świeżej bazylii

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje