Chleb z orzeszkami ziemnymi

Domowe pieczywo.

Składniki:

- 500 g mąki żytniej (typ 815),
- 250 g śruty żytniej (typ 1800),
- 150 g mąki pszennej (typ 550),
- 1 opakowanie zakwasu w granulacie,
- 1 opakowanie suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka cukru,
- 680 ml letniej maślanki,
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
- 200 g solonych orzeszków ziemnych,
- 1 twarde jabłko,
- mąka do posypania,
- masło do natłuszczenia blachy

Przygotowanie:

1. Wymieszać w misce trzy rodzaje mąki z zakwasem w granulacie, solą i cukrem. Wlać letnią maślankę, pozostawiając niewielką ilość na później, i wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać trochę maślanki lub mąki.
2. Orzeszki zależnie od upodobania pozostawić w całości lub grubo posiekać. Obrać jabłko, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na grubej tarce. Orzeszki i jabłko dodać do ciasta i razem zagnieść. Ciasto posypać mąką i przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
3. Blachę posmarować miękkim masłem. Ciasto raz jeszcze wyrobić i uformować okrągły bochenek. Położyć na blasze i przykryć ściereczką. Trzymać 1 godzinę w ciepłym miejscu, żeby wyrosło.
4. Tymczasem nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C (termoobieg 180 st. C, pokrętło gazu 3). Chleb równomiernie posmarować letnią wodą i naciąć z wierzchu nożem na krzyż. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 st. C około 1 godziny na brązowy kolor. Przygotowanie: 30 minut
Czas rośnięcia: 3 godziny
Pieczenie: 1 godzina

Reklama

Fragmenty oraz przepisy pochodzą z książki "Pieczenie chleba w domu"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje