Jajka w koszyczkach

Na świąteczny stół.


Reklama


Składniki:

Na koszyczki:
8 dag mąki,
- 1 żółtko,
- szczypta (jak orzech laskowy) drożdży,
- łyżeczka rumu,
- 3 utarte migdały,
- łyżeczka śmietany
Na nadzienie:
- 4 jajka,
- mała marchewka,
- 1/2 selera,
- 15 dag groszku mrożonego,
- natka,
- 4 dag masła,
- łyżeczka soli,
- mała puszeczka kawioru,
- 1/2 szklanki auszpiku,
- cytryny, koperek, szczypiorek

Przygotowanie:

Ze składników zagnieć ciasto. Ochładzaj 30 minut. Następnie bierz małe porcje i rozwałkowuj na cienkie placuszki (8 sztuk). Brzegi lekko zawiń do góry. Wrzucaj na głęboki tłuszcz, smaż na złoto, przekładaj na bibułę w celu osączenia z nadmiaru tłuszczu. Marchewkę i seler drobniutko pokrój. W małej ilości wody z masłem i solą ugotuj warzywa razem z groszkiem, aż będą miękki i odparują. Jajka ugotowane na twardo obierz, przetnij na połówki, ostrożnie wybierz żółtko. Przetrzyj do jarzyn, wymieszaj z posiekaną natką, dopraw. Po porcji jarzyn włóż do każdego koszyczka. Do 4 połówek białka włóż kawior, udekoruj kawałkiem cytryny i koperkiem. Do reszty białek wlej tężejący auszpik. Kiedy całkiem zastygnie, posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. Jajka ustaw w koszyczkach na jarzynkach. Umieść na półmisku wysłanym równiutko przyciętym szczypiorkiem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje