Kanapki - duchy

Na kolację z dreszczykiem.

Składniki na 4 porcje:

- 50 g orzeszków piniowych,
- 250 g pomidorów,
- 50 suszonych pomidorów marynowanych w oliwie,
- mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- papryczka chili,
- 30 kaparków,
- pół pęczka pietruszki,
- 250 g Creme-fraîche,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz 16 kromek pieczywa tostowego

Przygotowanie:

Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, odstawić do ostudzenia.
Pomidory poćwiartować, wyrzucić nasiona, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory z oliwy osączyć i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Chilli wypestkować i drobno pokroić. Pietruszkę drobno posiekać. Kapary osączyć.
Wszystkie składniki zmieszać z Creme-fraîche, doprawić solą i pieprzem. Tosty opiec i wycinać z nich duchy za pomocą foremki. Połowę kromek posmarować przygotowaną masą i przykrywać pozostałymi kromkami. Natychmiast podawać.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje