Kolorowe przekąski

Na sylwestrowe przyjęcia.

Składniki na 10 porcji:

- 2 blaty mrożonego ciasta do pizzy,
- 2 cebule,
- 2 limonki,
- 200 g wędzonego łososia w kawałku (bez skóry),
- 2 gałązki koperku, duże awokado,
- 3-4 łyżki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- 75 g sera pleśniowego typu blue,
- pieprz Cayenne,
- 125 g pomidorów (z puszki),
- pół łyżeczki oregano,
- pieprz,
- 2 kawałki sera Raclette,
- 10 plastrów szynki parmeńskiej,
- 20 chipsów Tortilla,
- 20 ziarenek różowego pieprzu,
- pół pęczka świeżego oregano

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić w temperaturze pokojowej. Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki, rozwarstwić. Limonki pokroić na plasterki, łososia w romby. Limonkę, łososia i cebulę nadziewać na wykałaczki. Dekorować koperkiem.
Z ciasta na pizzę wyciąć przy pomocy okrągłej foremki 12 krążków, resztę ciasta wyrobić, rozwałkować i ponownie wycinać krążki. Krążki ułożyć na wyłożonej papierem blasze.
Awokado obrać, wypestkować. Odciąć jeden większy plaster i pokroić na małe kawałki, skropić cytryną. Pozostałą cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pozostałe awokado, sok z cytryny, połowę cebuli, czosnek I ser pleśniowy zmiksować na puree. Doprawić pieprzem Cayenne, umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i włożyć do lodówki.
Pomidory, pozostałą cebulę i oregano, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Rozsmarować na krążkach ciasta, na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki ser Raclette. Piec 12 minut w 200 st. C. Plasterki szynki poprzekrawać, ułożyć na mini-pizzach i piec jeszcze 2-3 minuty.
Krem serowo-awokadowy wyciskać na chipsy tortilla. Zdobić pieprzem cayenne, różowym i kawałkami awokado. Mini-pizze dekorować świeżym oregano.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje