Pierogi z kaszą gryczaną

Można podać zrumienione na oleju.

Składniki 4-6 porcji:

- 1,5 szklanki mąki,
- 1 żółtko,
- 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
- duża cebula,
- 25 dag twarogu,
- 10 dag wędzonej słoniny,
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
- mielona słodka papryka,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli, ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć, aby nie obeschło.
2. Posiekać cebulę. Przesmażyć razem z pokrojoną w kostkę słoninę. Kaszę, ser i słoninę z cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem.
3. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać z niego małe kółka. Na każdym układać po porcji farszu. Zalepiać brzegi, formując pierogi. Wrzucać na posolony wrzątek i gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać zaraz po przygotowaniu polane skwarkami. Jako dodatek serwować śmietanę. Pierogi można też podać zrumienione na oleju.
Czas przygotowania: 90 minut.

Dowiedz się więcej na temat: pierogi | kasza gryczana

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje