Placki z cukinii ze śliwkami kalifornijskimi i natką pietruszki

Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj.

Składniki na 14 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
  • 1 większy ziemniak
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła miękkiego
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz (opcjonalnie)
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do odsączania

Sposób przygotowania:
Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej. Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek - jedna łyżka ciasta. Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.Czas przygotowania: 2 godziny

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje