Postny kulebiak

Przepisy tradycyjnej kuchni.

Składniki na 16 porcji:

Reklama

- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka cukru, sól, pieprz,
- szklanka mleka, 4 dag drożdży,
- 2 żółtka, 3 jajka, cebula,
- 3 łyżki masła, główka kapusty,
- 10 dag suszonych grzybów,
- 2-3 jajka na twardo

Przygotowanie:

1. Ciasto: drożdże wymieszać z letnim mlekiem i cukrem. Odstawić na 10 minut. Kiedy zaczną pracować, wymieszać z mąką, odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtko i 1 jajko, szczyptę soli i 2 łyżki stopionego masła. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. 2. Farsz: grzyby moczyć przez noc, następnego dnia ugotować do miękkości, odcedzić, posiekać. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Wymieszać z kapustą. Dusić 10 minut. Dodać posiekane grzyby i 1 surowe jajko. Domieszać posiekane jajka ugotowane na twardo. Przyprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, nałożyć farsz, zawinąć, zalepić. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec godzinę w temp. 180 st. C.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | jaja | kapusta | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje