Przekąski karnawałowe

Na przyjęcia z fantazją.

Składniki na 10-12 osób:

- 100 g sera żółtego,
- pakowanie twarożku z ziołami prowansalskimi,
- łyżka przyprawy z bazylią,
- kilka listków sałaty Lollo bianco,
- pół opakowania krakersów,
- 2 opakowania mrożonych talarków ziemniaczanych,
- 250 g wędzonego łososia,
- pęczek koperku,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- kolorowy pieprz,
- kawałki cytryny do dekoracji,
- puszka moreli,
- opakowanie mrożonych klopsów,
- 2 łyżki oleju,
- 3 gałązki pietruszki,
- ananas,
- 100 g wędzonej szynki,
- rodzynki brazylijskie do dekoracji

Przygotowanie:

Plastry sera układać na folii, smarować twarożkiem i posypywać mieszanką przypraw. Zrolować za pomocą folii i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Kroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Nadziewać na wykałaczkę i układać na krakersie z odrobiną sałaty. (15 szt.)
Mrożone talarki ziemniaczane ulżyć na blasze i piec w 200 st. C przez 12-15 minut. Łososia pokroić w kostkę, wymieszać z posiekany koperkiem. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Nakładać na talarki. Dekorować kawałkami cytryny i koperkiem. (16 szt)
Morele osączyć. Klopsy obsmażać przez 10 minut. Na każdej połówce moreli ułożyć listek pietruszki i klopsa. (20 szt.)
Ananasa pokroić na 5 grubych plastrów. Przekroić je na 4 części, wyciąć rdzeń. Na każdym kawałku układać po plasterku szynki i rodzynku. (20 szt.)

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje