Przepiórcze jajeczka

Elegancka przystawka.

Składniki:

Reklama

- 30 przepiórczych jajeczek,
- łyżka słodkiej mielonej papryki,
- łyżka mielonego kolorowego pieprzu,
- 20 dag majonezu,
- mała cebulka,
- 2 korniszony,
- 2 łyżki marynowanych grzybków,
- natka,
- łyżka pokrojonej w kosteczkę,
- papryki konserwowej,
- paski marynowanej papryki i wąsy szczypiorku do dekoracji,
- sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

1. Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Dodać sól, saletrę i cukier. Ostudzić. Mięso natrzeć czosnkiem i ziołami, pokryć zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Co drugi dzień mięso odwracać.
2. Zapeklowaną szynkę umyć, osuszyć i włożyć do brytfanny. Wycisnąć sok z 5 pomarańczy. Szynkę polać 5 łyżkami soku, piec 4 godziny w temp. 180 st. C, skrapiając co 30 minut pozostałym sokiem pomarańczowym. Resztę pomarańczy pokroić w plasterki.
3. Upieczoną szynkę lekko przestudzić. Wymieszać musztardę z miodem i posmarować wierzch szynki. Przykryć plastrami pomarańczy, polać sokiem pomarańczowym i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy i zagotować. Przyprawić gałką, przelać do sosjerki.
Czas przygotowania: 4 godziny 30 minut (bez marynowania)
1 porcja: 310 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje