Śniadaniowe ciasteczka owsiane z rodzynkami

Smaczne i zdrowe.

Składniki na jedną porcję:

- 60 g rodzynek,
- laska wanilii,
- 150 brązowego cukru,
- 100 g melasy,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 280 g powidła śliwkowego,
- 2 białka,
- 2 jajka,
- 225 g płatków owsianych,
- 150 g otrębów owsianych,
- 240 g mąki pszennej z pełnego przemiału,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Rodzynki namaczać w wodzie przez ok. 20 minut. Laskę wanilii rozciąć, miąższ wyskrobać. Cukier, melasę, olej, powidło, białka, jajka, miąższ z wanilii, płatki i otręby owsiane, mąkę i proszek do pieczenia włożyć do miski. Dodać osączone rodzynki. Wyrobić za pomocą robota kuchennego. Ciasto nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (łyżka na ciastko). Piec ok. 20 minut w 175 st. C.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 1000 kJ/239 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciastka | ciastko owsiane

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje