Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn.

Składniki:

  • Pasztetowa z Borowikami np. firmy Gzella 2 szt.
  • mąka pszenna ½ kg
  • mleko 250ml
  • drożdże 30g
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • jajko 1 szt.
  • żółtka jaj 2 szt.
  • sól ¼ łyżeczki
  • masło 1 łyżka
  • ser żółty 150g
  • olej rzepakowy do smażenia

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Z  letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze.2. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
3. Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje