Tartaletki z dynią i fetą

Pyszna przekąska.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 400 g mąki,
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- 2 - 3 łyżki zimnej wody,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do posmarowania foremek,
- 2-3 łyżki mąki do posypania foremek
Nadzienie:
- 1 kg dyni,
- 150 g sera feta,
- 20 czarnych drylowanych oliwek,
- 1 ząbek czosnku, - 2 jajka,
- sok z połówki cytryny,
- 125 ml śmietany,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, curry

Przygotowanie:

Dynię obrać, miąższ pokroić w drobne kawałki i dusić do miękkości przez ok. 20 minut na odrobinie rozgrzanej oliwy, często mieszając. W czasie gdy dynia się dusi, z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Uformować w kulę i włożyć do lodówki. Gdy dynia ostygnie, zmiksować ją dokładnie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli, pamiętając, że feta jest bardzo słona, pieprz, curry, roztrzepane jajka, śmietanę, sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z pokrojonymi drobno czarnymi oliwkami. Fetę pokroić w drobne kostki. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim nasmarowane tłuszczem i wysypane mąką foremki do tartaletek. Nakłuć w kilku miejscach i podpiekać w temepraturze 180 stopni przez 5-7 minut. Na ciasto wyłożyć nadzienie i do każdej tartaletki wrzucić kilka malutkich kostek fety. Piec dalsze 20 minut. Podawać na ciepło.
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 6

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!".

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | potrawy wegetariańskie | dynia | przystawki i przekąski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje