Trzy pomysły na jajecznicę

Zwykła jajecznica może stać się wyszukanym i wykwintnym daniem, jeżeli tylko użyjemy odpowiednich dodatków i podamy ją w oryginalny sposób. Sprawdź, jak przygotować czarujące śniadanie!

Jajecznica z krewetkami

Składniki na 4 porcje:

- 8 jajek,
- sól, pieprz,
- łyżka masła,
- 200 g krewetek,
- koperek do dekoracji

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, doprawić sola i pieprzem. Smażyć na maśle na średnim ogniu, mieszając, aż jajka się zetną. Nakładać do kieliszka na przemian z krewetkami. Dekorować koperkiem.
Czas przygotowania: 15 minut
Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal

Jajecznica z parmezanowymi chrupkami i bazylią

Składniki na 4 porcje:

- 50 g parmezanu,
- 3 gałązki bazylii,
- 8 jajek,
- sól, pieprz,
- łyżka masła,
- papier do pieczenia

Przygotowanie:

Parmezan zetrzeć i nakładać po łyżeczce na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) na 5 minut. Odłożyć trochę bazylii do dekoracji, resztę posiekać. Jajka roztrzepać, dodać bazylię, sól i pieprz. Smażyć na maśle, mieszając, aż jajka się zetną. Podawać w kieliszku, wraz z chrupkami parmezanowymi. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1050 kJ/251 kcal

Jajecznica z pieczarkami i masłem truflowym

Składniki na 4 porcje:

- 100 g pieczarek,
- łyżka sklarowanego masła,
- 8 jajek,
- sól, pieprz,
- łyżka masła truflowego,
- estragon do dekoracji

Przygotowanie:

Pokrojone w plasterki pieczarki smażyć ok. 4 minuty na maśle. Jajka roztrzepać, posolić, popieprzyć, wlać do grzybów. Dodać masło truflowe i smażyć, mieszając, aż jajka się zetną. Podawać w kieliszku udekorowane estragonem.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 960 kJ/229 kcal

Dowiedz się więcej na temat: jaja | jajecznica | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje