W galarecie

Przepis na jajka.

Składniki:

Reklama

- 8 jajek,
- 2 łyżki żelatyny,
- 4 szklanki bulionu warzywnego z kostki,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- czerwona papryka z zalewy,
- do dekoracji: świeży ogórek,
- kilka rzodkiewek,
- sól, biały pieprz.

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Paprykę wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić na cienkie paski. Natkę pietruszki opłukać, porwać na piórka. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Bulion przygotować według przepisu i rozpuścić w nim żelatynę. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka obrać ze skorupek. Do małych szklanek (lub pojemników po jogurcie) włożyć kilka piórek natki i po 1 jajku. Zalać bulionem. Wstawić do lodówki. Kiedy zacznie tężeć, włożyć na wierzch paseczki papryki. Delikatnie uzupełnić bulionem. Schładzać 3 - 4 godziny w lodówce. Podawać na plasterkach ogórka i rzodkiewek.
Czas przygotowania 20 minut

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | jaja

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje