Warzywa w galarecie

Bez mięsa.

Składniki na 4 porcje:

- 4 łyżki bulionu warzywnego,
- 5 łyżek żelatyny,
- torebka mieszanki warzywnej (mrożonej - 500 g),
- szczypta cukru, do smaku,
- nieco soli,
- łyżeczka octu,
- 4-6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1-2 liście laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Warzywa wsypać do garnka, wlać 1 litr wody i bulion warzywny. Gotować przez około 15 minut. Warzywa wyjąć z rosołu, przełożyć do głębokiego półmiska lub dużej salaterki. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotować 1/2 litra wody, dodać ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz ocet. Przyprawić solą i cukrem, chwilę gotować. Wywar połączyć z namoczoną żelatyną, przecedzić. Zalać nim warzywa, odstawić do zastygnięcia (na ok. 2 godz.).
Czas przygotowania 35 minut

Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przystawki i przekąski | żelatyna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje